Kako kolagen deluje na organizam?

Emilija Kostić 2020.
Komentari

Starenjem nivo kolagena u organizmu se smanjuje. Od 25. godine života organizam gubi 1,5% kolagena godišnje, što utiče na stanje kože, očne jabučice, kostiju, kose i noktiju. Poslednjih godina ljudi koriste razne dodatke ishrani u vidu tableta kako bi ovaj proces usporili. S obzirom na to da je u pitanju proizvod koji je nastao u laboratoriji, a ne prirodnim putem, pored velikog broja pozitivnih, sadrži i neka negativna svojstva.

Foto: privatna arhiva

Kolagen je najvažnija belančevina u našem organizmu i osnovni deo vezivnog tkiva. Nalazi se u kostima, mišićima, tetivama i koži, gde se formira skela, koja daje stabilnost i strukturu. Smanjena produkcija kolagena na znači samo pojavu bora već može izazvati i tamna područja oko očiju, crvenilo kože i razne probleme sa pigmentacijom kože. Takođe, može uticati i na kvalitet i jačinu kostiju, zglobova, ligamenata i mišića. Koža gubi elastičnost, a kosa i nokti postaju tanji i skloni lomljenju.                                                 

Suplementi kolagena su jedni od retkih koje svaki nutricionista preporučuje. Kolagen pomaže u održavanju elastičnosti kože na mestima gde se bore najviše formiraju. Struktura kože postaje jača, te se pore zatežu i postaju manje vidljive. Samim tim, lice izgleda mlađe. Aminokiseline, koje kolagen sadrži, obnavljaju tkiva, imaju protivupalno dejstvo i efikasno jačaju zglobove i kosti.

Veliki broj sportista koristi ove suplemente radi ublažavanja upale mišića i bržeg oporavka. Smanjuju rizik od povreda ligamenata, a pored toga utiču na razvoj i povećane mišićne mase. Kolagen je bogat proteinima, te pomaže i kod onih koji pokušavaju da izgube na težini, jer izaziva sitost. Jedna od važnijih prednosti kolagena je poboljšanje sna. Smanjuje pospanost u toku dana, poboljšava koncentraciju, produktivnost i proces učenja i pamćenja.

Uz sve prednosti koje veštačko unošenje kolagena nosi, javljaju se i neželjeni efekti. Najčešći jeste blag neprijatan ukus koji se u ustima može zadržati do sat vremena. Naravno, on se može ublažiti korišćenjem voćnih sokova umesto vode, ali je na taj način dejstvo kolagena smanjeno. Prekomerno uzimanje ovih suplemenata može izazvati gubitak apetita, što u nekim slučajevima može predstavljati manu. Takođe, može izazvati povećanje kalcijuma u organizmu, što dovodi do zatvora, umora i povraćanja. Do neželjenog dejstva uglavnom ne dolazi, ukoliko se tablete koriste pravilno.

Izvorzdravka.rskolagen.rs

Ključne reči: zdravlje , kolagen , koža , kosti , mišići , nokti , kosa , protein , san , koncentracija , suplementi ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.