Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Grupna izložba „Da je duži bio dan” u Galeriji „Art55”

Emilija Kostić 9.10.2020. Komentari

Grupna izložba „Da je duži bio dan” biće otvorena 9. oktobra u Galeriji „Art55”. U pitanju su radovi Jelene Mijić, Ane Milosavljević, Katarine Popović i Ivane Smiljanić. Otvaranje je zakazano u 19 časova.

Foto: unsplash.com

Izloženi radovi koriste tradicionalne likovne forme i tehnike za preispitivanje savremenog konteksta. Kako navode iz organizacije, umetnice reflektuju svoje sopstvene pozicije nudeći uvid u to šta podrazumeva biti umetnica danas i ovde, ali istovremeno nudi i širu sliku stanja stvari primenljivu ne samo na umetnički sistem, već šire i dalje od toga. 

Jelena Mijić izlaže rad Kako me je Njujork vratio slikarstvu, koji je proistekao iz umetničke rezidencije u Njujorku. Kroz višeslojnu igru, umetnica daje svoj komentar na funkcionisanje umetničkog tržišta, istovremeno skicirajući sopstvenu poziciju i eksperimentišući sa istom na relaciji centar−periferija. Ivana Smiljanić u radu Uređivanje (u domaćinstvu i umetnosti) pažljivo i znalački ređa kompozicije veša koji se suši, u koje je umetnica utkala sva znanja stečena na osnovnim i magistarskim studijama, poštujući likovne kanone, tonske skale i valere, o čemu je ostavila diskretni vodič za gledalačko oko − tonski ključ na obodu svake zabeležene kompozicije. Ovaj rad ukazuje na aktuelnu kulturnu politiku koja podstiče povratak starim vrednostima i očuvanje tradicije u umetnosti, tako što govori o obrazovanju, kućnom i neplaćenom radu, kako u domaćinstvu, tako i u umetnosti.

Katarina Popović radom To do-to do-to do nudi pogled na svoje spiskove obaveza i zadataka iz radnih agendi sa namerom adresiranja pitanja kao što su preplavljenost zadacima, prekarizovanost, fleksibilnost, sagorelost i (ne)mogućnost izlaženja na kraj sa istima. Ana Milosavljević izlaže grafike iz serije Zvuk tišine u kojima se prepliću alhemičnost grafičkog medija, boje i natpisi sa gradskih fasada, haiku poezija, fragmenti natpisa iz novina i drugo. Kombinacijom boja, oblika i vizuelnih znakova ona stvara svoj mikrosvet, koji je istovremeno uslovljen širim društvenim okolnostima.

Ulaz je slobodan uz obavezno poštovanje svih mera zaštite.

kultura,izložba slika,Grupna izložba,Da je duži bio dan,Galerija Art55,Jelena Mijić,Ana Milosavljević,Katarina Popović,Ivana Smiljanić,Kako me je Njujork vratio slikarstvu,Uređivanje (u domaćinstvu i umetnosti),To doto doto do,Zvuk tišine,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.