Vodom do hidratacije organizma

Nenad Krstić 2020.
Komentari

Posle vazduha, voda je najvažniji element neophodan za život. U proseku, voda čini oko 60 odsto ljudskog organizma i od nje zavisi funkcionisanje svih vitalnih organa u našem telu. Bez vode nema života!

Foto: www.pikist.com

Voda je najvažniji makronutrijent, jer se brine za niz vitalnih funkcija u našem organizmu. O važnosti vode puno govori činjenica da bez vode možemo preživeti dva do maksimalno četiri dana, dok bismo bez hrane mogli preživeti čak i do nekoliko nedelja. Pravilna hidratacija utiče na to da naš unutrašnji sistem dobro radi, a dodatni plus su rezultati vidljivi spolja. Bolje se osećamo i bolje izgledamo, jer je naša koža elastična i hidrirana. Takođe smo dobro raspoloženi, imamo više energije, fokusirani smo i produktivni, šta god da radimo. Čini se, ipak, da su na ovim prostorima omiljena neka druga pića. Prosto, nemamo naviku da pijemo vodu i uopšteno je unosimo u nedovoljnim količinama.

Mali nedostatak vode u organizmu može uzrokovati umor, glavobolju i smanjenje koncentracije. Dnevno gubimo u proseku dva i po litra tečnosti – disanjem, izbacivanjem otpadnih materija iz organizma, urinom i fecesom, kao i znojenjem. Pogotovu leti dolazi do velikog gubitka tečnosti znojenjem ili vežbanjem. Taj gubitak se mora nadoknaditi kako ne bismo dehidrirali. Trebalo bi svakodnevno da unosimo onoliko tečnosti koliko smo potrošili. Pritom treba da znamo da vodu unosimo i hranom. Čvrsta hrana poput voća, povrća i mesa takođe sadrži vodu u određenim količinama. Veća fizička aktivnost traži više vode. Važno je da se pije dozirano  u određenim vremenskim razmacima od pola sata. Nikako se ne preporučuje ispijanje velike količine vode odjednom. Postepeni unos vode je pravilo koje treba primenjivati na treninzima, ali i u svim drugim situacijama, čime obezbeđujemo pravilnu hidrataciju našeg organizma. Ako pijete dovoljno tečnosti tako da retko osećate da ste žedni, a urin vam je bezbojne ili svetlo žute boje, verovatno je da je vaš unos tečnosti adekvatan. Ukoliko ste zabrinuti za svoj unos ili imate zdravstvenih problema, proverite sa svojim lekarom ili nutricionistom koji vam može pomoći da odredite odgovarajuću količinu dnevnog unosa.

Izvorilafantana.rs nestle.rs

Ključne reči: zdravlje , Voda , hidratacija , izvor života , tečnost , hrana , trening ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.