Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kako ukloniti neželjene ožiljke?

Milijana Jovanović 4.11.2020. Komentari

Svako narušavanje celovitosti kože ima za posledicu stvaranje ožiljaka. Oni neizbežno nastaju nakon otvorenih povreda, dubokih opekotina, infekcija kože, kao i hirurških intervencija, a mogu biti manje ili više uočljivi, sa funkcionalnim posledicama ili bez njih. Koža poseduje snažnu moć regeneracije, ali se ne može obnoviti preko noći. U zavisnosti od povrede trebaće joj manje ili više vremena da se oporavi, ali takođe zahtevaće više pažnje i nege pri svom procesu regenerisanja.

Foto: www.cultbeauty.co.uk

Ukoliko povreda, a samim tim i ožiljak, nisu veliki onda možete prvo posegnuti za prirodnim preparatima u formi ulja. Kao odlično sredstvo za uklanjanje i sprečavanje pojave ožiljaka, pokazalo se ulje kantariona. Ovo ulje možete kupiti u apoteci ili ga napraviti sami. Potrebno ga je mazati koliko god puta ste u mogućnosti, svakoga dana, čim rana počne da zarasta. Pored ovog ulja, prilikom zarastanja i umanjenja ožiljaka pomoći će Vam i pantenol mast kao i ši puter. Ove metode mogu uticati na smanjenje ožiljaka koji su nastali usled ogrebotina i sitnih opekotina, dok na većim ožiljcima ipak neće imati efekta. Kada prirodna ulja ne pomognu, možete posegnuti za nečim jačim kao što su melemi. Postoji veliki broj melema koji su na prirodnoj bazi, odnosno na bazi lekovitog bilja, koji ukoliko se na vreme počne sa njihovim korišćenjem mogu govoto izbrisati svaki ožiljak. Ono što je bitno kod upotrebe melema jeste istrajnost, jer rezultati neće biti vidljivi odmah. Pored melema, odlično su se pokazali preparati na bazi silikona. Oni mogu biti u formi gela ili pak posebnih traka sa silikonom, namenjenih isključivo za lečenje ožiljaka.

Ono što se ipak uzima kao najefikasnija metoda za  uklanjanja ožiljaka svakako je laser. U zavisnosti od Vašeg ožiljka, zavisiće i koju vrstu lasera će doktori upotrebiti za uklanjanje. Postoji više vrsta lasera, oni koji podstiču proizvodnju kolagena i samim tim regeneraciju kože, laseri za uklanjanje nepravilnosti na koži, kao i oni  koji uklanjaju crvenilo. Ono što je savet stručnjaka iz ove oblasti, jeste da se sa tretmanima krene odmah nakon zarastanja rane, kako bi tretman bio uspešniji. Iako je tretman laserom najučinkovitiji, efekti se vide tek nakon nekoliko meseci od primene prvog tretmana. Što se tiče ožiljaka koji su nastali posredstvom akni, oni zahtevaju posebne metode koje se sastoje od kombinovanja hemijskih pilinga, dermoabrazije i popunjavanja ulegnutih delova ožiljka takozvanim filerima, odnoso hijaluronskom kiselinom ili specijalnim sitnim hirurškim intervencijama kojima se podstiče zarastanje ulegnutih delova ožiljka. Pre nego se odlučite za ovakav tretman, neophodno je dobro se raspitati o stručnosti osoblja koji će raditi o Vašoj koži. Ono o čemu svakako treba imati svest jeste da se pri svakom tretiranju ožiljka izgled istog može poboljšati i da se ožiljak može ukloniti u velikoj meri, ali da se ne može potpuno ukloniti, odnosno, da se tkivo ožiljka ne može izlečiti tako da ima izgled i strukturu zdrave kože kao nekada.

Izvorimogujatosama.rsdermatim.net 

zdravlje,koža,ožiljak,nega,melem,laser,ulje kantariona,rana,Pantenol,prirodni preparati,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.