Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Spas među biljkama - žalfija

Anđela Jeremić 15.1.2021. Komentari

Majka priroda nam je darovala brojne lepote, a među njima su i biljke svih vrsta. Osim estetskog izgleda, mnoge kriju svoju tajnu, namenu i lekovitost. Kada se govori o njima, nemoguće je zaobići veoma važnu - žalfiju. Njeno lekovito dejstvo je spas za zdravlje. 

Foto: www.nature-and-garden.com

Žalfija se u davnim vremenima, dok antibiotici još nisu postojali, koristila u medicinske svrhe. Ona ima brojna dejstva, a neka od njih su: antiseptično, antimikrobno, adstrigentno, spazmolitičko, estrogeno, relaksantno. Najčešće pomaže kod upale grla, tretiranja afti i zubobolje pomoću ispiranja, ali i kod sprečavanja širenja virusa. Pomaže kod infekcija, regulacije znojenja, jačanja nerava. Može se koristiti u spoljnoj upotrebi kao mast za herpes. Najviše je od pomoći inhalacija žalfijom kod astme i bronhitisa, kao i ostalih infekcija disajnih puteva. Ženskom polu doprinosi regulaciji brojnih problema. 

Žalfija se obično koristi u vidu čaja i etarskog mirišljavog ulja koje se dobija iz listova ove biljke i upravo zbog njega je ona u najvećoj meri i lekovita. Od osušenih listića žalfije pravi se čaj. Vrlo je važno znati da žalfija ispušta svoje ulje brzo, stoga je bitno da voda proključa, pa se tek onda dodaju listovi, a napitak se sklanja nakon par minuta kako ulje ne bi isparilo. Za ispiranje i dezinfekciju se ne kuva, već se prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi se da odstoji. 

photo 1605522651114 c1374bbb4f64

 

Postoji još jedna vrsta pripremanja, manje poznata savremenom svetu, a to je šerbet od žalfije koji pomaže u iskašljavanju i čišćenju pluća. Potrebno je zagoreti šećer i dodati vodu (ili mleko, u zavisnosti od ukusa). Dalji postupak je isti kao i kod pripremanja čaja. Čeka se da voda provri, a onda se ubacuju listići i sklanja se sa vatre. Takođe, list se može koristiti i za žvakanje i trljanje zuba. Koristi se u mnogim proizvodima za svež dah. Ukoliko dođe do prevelike konzumacije čaja od žalfije, može doći do konvulzivnog delovanja, i zato se ne koristi u velikim dozama. Ne preporučuje se maloj deci, trudnicama i osobama koje boluju od epilepsije 

Sam miris ove biljke može smanjiti osećanje tuge i anksioznosti. Žalfija je prirodni sedativ koji utiče na oslobađanje depresije, ublažavanja anksioznosti, nervoze, napetosti, opuštajući nerve. Zbog svog celokupnog sadržaja i sastava, preporučuje se kao rešenje glavobolja i migrena. Nakon konzumiranja telo se oslobađa negativnih osećaja, povećava se raspoloženje i postiže se osećaj smirenosti. Osim toga što opušta i smiruje organizam, ona ne uspavljuje, pa samim tim ne ometa mentalne sposobnosti. Preporučuje se studentima, profesorima, poslovnim ljudima kao i svakome koje je potrebna dodatna koncentracija. Čaj od žalfije podiže nizak pritisak i reguliše ga, pa je idealan kao zamena za jutarnju kafu.

paulina h TmLORPZtIrA unsplash

Priroda nam je pružila mnogo. Najbolji načini za očuvanje i poboljšanje zdravlja su potekli iz nje. Žalfija je biljka koja može pomoći gotovo svakome. S razlogom se može reći da je jedna od najboljih prijatelja. Uživajte u njenom mirisu i ukusu!

Izvori: www.prirodnilek.comwww.zdravisimo.com

žalfija,čaj,ulje,lekovitost,zdravlje,BILJKA,šerbet,BILJKA,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.