Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Prirodna kozmetika – pogodnosti i mane

Milena Živanović 15.4.2021. Komentari

Naša koža zahteva svakodnevnu negu i hidrataciju. Veliki broj krema, losiona, maski, ulja, šampona i ostalih proizvoda, ne može nam pomoći mnogo, ako ne biramo ono što najviše odgovara koži. Koža prosečne žene je dnevno u dodiru sa oko 100 hemikalija. Da li je to ono što nama odgovara ili bi trebalo da se više fokusiramo na prirodnu kozmetiku?

Foto: unsplash.com

Koža absorbuje čak 60 odsto onoga što stavljamo na nju, dok koža žene u proseku upije i do dva kilograma šminke tokom života. Od velike je važnosti da razmislimo da li koristimo kvalitetnu kozmetiku. Treba koristiti samo ono što nam je neophodno od šminke i najvažnije je birati kozmetiku koja je prirodnog sastava. Prirodna kozmetika je dobijena direktno iz biljaka ili minerala. Ovde nema prerade, a obrada je minimalna. Sastav je obično pravljen od eteričnih ulja, prirodnih antioksidanata kao što su vitamini i minerali. Kada na pakovanju vidimo nalepnicu sa natpisom prirodno, postoji mogućnost da je samo neki deo sastojaka u tom proizvodu prirodan. Najbolje je pogledati i ispittati sastav tog proizvoda. Prirodan je onaj proizvod koji ne sadrži sulfate, parabene, sintetičke boje, agresivne deterdžente, a pakovanje je u ekološki prihvatljivoj ambalaži. Kod ovih proizvoda je slučaj da oni služe uglavnom za sve tipove kože, osim kada je na pakovanju naznačeno drugačije. Ukoliko imate problematičnu kožu lica koja je sklona alergijama, upalama i iritacijama, preparati koji sadrže alkohol, mogu dodatno oštetiti kožu, pa je bolje koristiti prirodne proizvode, jer se takva kozmetika bolje i lakše podnosi od sintetičke. Bitno je pažljivo odabrati proizvode koje želimo da koristimo, jer će prirodni sastojci pružiti našoj koži kompletnu negu i otkloniti sve nasavršenosti.

Prirodna kozmetika je u poslednje vreme postala tema o kojoj svi govore. Ona se nije od juče pojavila i nije ništa novo na tržištu. Zapravo, još stari Egipćani i Rimljani su koristili maslinovo i bademovo ulje za negu kose i lica. U to vreme ljudi su koristili samo darove prirode kako bi sačuvali i održavali svoju lepotu. Danas, prirodna kozmetika jeste drastično skuplja, ali ukoliko nama neki proizvod ne odgovara, nema svrhe da ga koristimo. Mnogi proizvodi koji se koriste sadrže kancerogene materije i druge derivate koji su našoj koži strani, nefiziološki, dok uz organske kreme i preparate kožu možete nahraniti sastojcima koje ona prepoznaje kao svoje. Sve što se nanese na kožu, prolazi hidrolipidnu barijeru u površinskom sloju kože, kako bi doprelo do dubljih slojeva kože i uopšteno imalo efekta. Agresivno hemijski sastav čini na sve materije ostanu na površini i zatvaraju pore, koža ne može da diše i ne dobija se željeni rezultat. Prirodni sastojci su tu da sačuvaju vlažnost, blago neguju i hrane, i podstiču kožu na aktivnost.

 

nora topicals Fyd9rSbpdVM unsplash 1

Foto: www.unsplash.com

Prirodna kozmetika ima broje prednosti, ali postoje i mane. Pre upotrebe bilo kog organskog proizvoda treba se posavetovati sa dermatologom, kako ne bi došlo do alergijskih reakcija. Kada rešite da zamenite proizvode koje ste koristili prirodnim, može se desiti da koža malo burnije reaguje. To je prelazna faza dok se koža navikava i čisti od svih toksina koji su se nagomilavali godinama. Potrebno je vreme kako bi se koža očistila i izgledala zdravije. Ni jedan preparat ne može garantovati promenu preko noći. Cikslus obnavljanja površinskog sloja kože traje od tri do četiri nedelje. Ne treba brzo odustati, jer će se rezultat pokazati tek kasnije. 

Tajna lepe, negovane i zdrave kože, krije se u prirodi. Pažljivo birajte svoju kozmetiku, i znajte da se novac koji uložite u kavlitetanu prirodnu kozmetiku, uvek isplati. 

Izvoriprirodanadar.rsdranicajevremovic.com

zdravlje,koža,telo,prirodna kozmetika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.