Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

April - mesec u službi podizanja svesti o carskom rezu

Maša Stojiljković 25.4.2021. Komentari

Veličanstven, bezbolan, bezbedan samo su neki od epiteta kojima je opisivan carski rez. Međutim, postoje i negativna mišljenja. April je proglašen mesecom podizanja svesti o carskom rezu.

Foto: unsplash.com

Mnoge buduće majke imaju dilemu. Osim straha koji uvek postoji, pogrešne informacije mogu stvoriti dodatni pritisak na trudnicu, pogotovo ako se radi o mlađoj osobi i prvorotkinji. Zbog toga je važno da se podigne svest, kako bi se one bolje informisale. Strah polazi i od priča koje se mogu čuti od ljudi iz okoline a koje obično nisu potkrepljene naukom. Carski rez je zahvat koji je rađen još u prošlosti. Stari akušeri u bolnicama bili su jako poštovani jer je ova operacija značila spasavanje dva ili više života.

Sa napretkom medicine, većom obučenosti hirurga i razvojem anesteziologije, smrtnost tokom carskog reza znatno je smanjena, a poslednjih godina on se poredio sa kozmetičkim intervencijama, dok je majkama čak pružena mogućnost da biraju. Procenat trudnica koje se porode carskim rezom raste tokom proteklih godina i kreće se oko 30 odsto kod nas. Spada u lakšu hiruršku operaciju iako se predstavlja drugačije. Sam zahvat može biti planirani, tj. zakazani, kada ne postoje mogućnosti za prirodni porođaj, i može biti hitan u slučaju komplikacija. Naravno, u mnogim slučajevima su doktori koji vode trudnoću, oni koji daju najbolji savet. Devojkama i ženama koje imaju plućna oboljenja ili neke genetske anomalije, ova intervencija je zabranjena.

christian bowen I0ItPtIsVEE unsplash

Foto: unsplash.com

Polemika o tome da li je carski rez porođaj i dalje se vodi, dok brojni lekari poručuju da je zdravlje mame i bebe najvažnije i da se sve radi u tom interesu. Pored samog razmišljanja o načinu porođaja, dilema i stres se javljaju i kada je reč o oporavku. Oporavak nakon carskog reza je sličan kao posle svake operacije, traje duže, ali ipak postoji određeni rizik. Neposredno posle anaestezije i u toku narednih 24 sata, može doći do mučnine i nelagodnosti, ali lekari u svakom trenutku prate stanje i prepisuju lekove koji su potrebni, pa su komplikacije retka pojava. Ožiljak koji ostaje nakon njega, nakon par meseci počinje da bledi. Iako je carski rez spasio mnoge živote majki i dece kojima je to bio jedini spas, mnogi akušeri preporučuju da se svaki porođaj koji može da bude prirodni, tako i završi. Pre same odluke, važno je obaviti svaki vid informisanosti. To će smanjiti strah i umiriti trudnicu.

Psihološka podrška i razgovor o porođaju dostupni su uvek. Bilo da ste trudnica ili ne, edukacija o ovakvim temama je važna. 

Izvoriwww.bebac.comaska.rs

 

zdravlje,trudnoća,carski rez,porođaj,podizanje svesti,mama i beba,edukacija,svest,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.