Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zaštita od sunca obavezna tokom cele godine

Maša Stojiljković 7.5.2021. Komentari

Sa dolaskom proleća i sve većim brojem sunčanih dana, većina ljudi provodi vreme na suncu i svežem vazduhu, ali mnogi od njih zaboravljaju na zaštitu od istog, koja je obavezna čak i u ovom periodu, a ne samo preko leta. 

Foto: unsplash.com

Iako se boravkom na suncu dobija količina vitamina D koja nam je potrebna, preterano izlaganje može prouzrokovati opekotine, ljuštenje kože, crvenilo, alergiju i isušivanje kože, a kao krajnji rezultat mogu nastati maligne promene na koži. Zaštita od sunca ne obuhvata samo korišćenje krema sa zaštitnim faktorom, već je ona samo jedan od koraka u odgovarajućoj zaštiti od UV zrakaSPF je zaštitni faktor koji se odnosi na vreme koje možete da provedete na suncu, a da ne izgorite. On zavisi i od sposobnosti vaše kože da se sama zaštiti. SPF koji se nalazi u određenim preparatima i može biti nizak (šest, osam,deset), srednji (15,20,25 ), visoki (30, 50) i veoma visoki (50+). Proizvodi za zaštitu od sunca za zadatak imaju da filtiraju istivremeno UVB i UVA zrake, održavajući ravnotežu između njih. Njihova moć zaštite je određena zaštitinim faktorom SPF. Taj zaštitini faktor treba birati na osnovu fototipa kože i jačine zračenja sunca.

Kada se izabere tip kreme ili losiona koji Vama odgovara, potrebno je nanositi ga od 20 minuta do pola sata, pre direktnog izlaganja suncu, kako bi koža imala vreme da upije proizvod. Preporučuje se nanošenje u debljem sloju jer se na taj način povećava njena zaštita. Ukoliko ne koristite vodootporne kreme, nanosite je opet nakon plivanja ukoliko ste na moru ili bazenu. Pored same kože, usne predstavljaju osetljivi deo tela, pa stoga ne zaboravite balzame koji takođe sadrže zaštitni faktor. Izbegavajte sunce kada je ono najjače odnosno između 10h i 16h tokom leta. Često možemo čuti da tokom oblačnih dana ili dok smo u hladovini ne možemo izgoreti, ali to nije istina. Oblaci propuštaju UV zrake i oni se odbijaju kroz pesak, beton ili čak sneg pa zbog toga budite obazrivi iako ste u hladovini ili nema sunca. Isto tako, ne znači da se samo na visokoj temperaturi treba paziti, jer jačina sunčevih zraka može biti jaka i na nižim temperaturama. Kada se putuje na planinu, obavezno je korišćenje krema koje štite, upravo zbog nadmorske visine gde je zračenje jače. Osim toga, odbijanje zraka od snega značajno povećava UV zračenje koje dolazi do kože.

Foto: pixabay.com

Koža je naš najveći organ i najviše je izložena suncu, ali nikako ne treba da zaboravite na vid i kosu. Koristite naočare koju pružaju zaštitu od UV zraka kao i sprej za kosu sa zaštitom. Tokom toplih dana, nosite odeću koja pokriva veći deo kože. Birajte prirodne materijale poput pamuka, lana i viskoze i izbegavajte tamne boje jer one privlače UV zrake. Šešir će pružiti zaštitu Vašem nosuvratu i dekolteu, pa se prepočuje, jer se poslednjih godina sve veći broj slučajeva raka kože odnosi na ove delove tela. Saveti lekara su i da ukoliko imate veliki broj mladeža na telu i licu nakon leta obavite pregled i mirni dočekate sledeće leto. 

Uživajte u lepom vremenu, ali budite odgovorni i pazite svoje zdravlje uz efikasnu zaštitu od sunca.

Izvoriwww.eucerin.rs

zdravlje,zaštitna krema,uv zraci,spf,leto,zaštita,sunčanje,koža,kosa,lice,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.