Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Maj – mesec borbe protiv melanoma

Maša Stojiljković 28.5.2021. Komentari

Melanom je najagresivniji tip tumora kože. Svake godine dijagnostikuje se kod 200.000 ljudi širom sveta, dok četvrtina obolelih izgubi bitku sa ovom bolešću. Maj je mesec posvećen borbi protiv ove opake bolesti, koja poslednjih godina beleži visoku smrtnost.

Foto: stuff.co.nz

Melanom, kao i ostale vrste tumora, može biti izlečiv ukoliko se otkrije u ranom stadijumu. Prevencija je ključni faktor, pa se zbog toga svima savetuje redovni samopregled. Često se javlja kod osoba između 25 i 65 godina. Ukoliko primetite da postojeći mladež menja boju ili oblik ili ste primetili pojavu novog mladeža, obratite se lekaru. Takođe, ukoliko mladeži imaju nepravilne ivice, asimetrični suveći od šest milimetara ili imate pigmentovanu ili nepigmentovanu promenu na koži koja brzo raste i menja se, to je znak da se obavezno treba javiti lekaru.

Postoje dve vrste mladeža: normalni, odnosno male fleke ili braon izrasline koje se pojavljuju u prvih nekoliko decenija kod gotovo svih ljudi, i atipični koji su često prekursori melanomaFoto-finder aparat predstavlja jedino adekvatno sredstvo za rano otkrivanje melanoma. Sam pregled traje pet minuta i na njega mogu otići svi, a naročito se savetuje osobama sa velikim brojem mladeža i osobama koje su već imale melanome. Ukoliko se rano otkrije, moguće je izvršiti hirurško uklanjanje melanoma uz histopatološku analizu (pregled tkiva pod mikroskopom). Takvo lečenje smatra se najuspešnijim.

Foto: unsplash.com

S obzirom na to da je broj obolelih od ovog malignog tumora u porastu svake godine, akcenat se stavlja na prevenciju u što većoj meri. Izlaganje suncu, odnosno UV zračenju, jedan je od ključnih faktora za nastanak melanoma. Upravo zbog toga, preporučuje se korišćenje zaštitnih krema sa SPF faktorom od 15+, izbegavanje izlaganja suncu između 10 i 16 časova, kada je zračenje najjače. Savetuje se redovni samopregled izbegavanje solarijuma.

Svaka promena na koži može biti melanom, pa ukoliko je primetite, odmah se obratite lekaru.

Izvori: drnestorov.rsonkonet.rs

zdravlje,melanom,koža,zaštita,prevencija,spf,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.