Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Vitamin C – najbolji saveznik za lepšu kožu tokom leta

Emilija Miliev 1.7.2021. Komentari

Leto je počelo, a samim tim velike i nepodnošljive vrućine. Toplota tokom leta utiče na naše telo i zdravlje. Veoma je važno da pažljivo birate šta jedete, koje sve vitamine unosite i da pravilno negujete kožu tokom leta. 

Foto: unsplash.com

Vitamin C se smatra najvažnijim vitaminom. Uzimanje C vitamina u preporučenoj količini je važno za celokupni imunološki sistem. Svi volimo da u toku leta imamo preplanuo ten i da bez problema nosimo kratke stvari. Pre svega je važno da se prekomerno ne izlažemo suncu, jer u suprotnom, može doći do blagih opekotina. Većina ljudi nije dovoljno upućena ili nije ni svesna da opekotine od sunca mogu biti vrlo opasne za kožu, a neke čak mogu izazvati rak kože. Redovnim konzumiranjem i unošenjem vitamina C u organizam, može se sprečiti pojava opekotina, a i veoma su manje šanse da izgorite na suncu. Preporučljivo je da se koriste i kreme koje u sebi sadrže normalnu dozu ovog vitamina, jer štite kožu od melanoma. 

Pored raznih preparata za mladalački izgled kože, unošenje svežeg voća i povrća koje u sebi sadrže vitamin C je neophodno. Jagode, kivi, limun, grejp, šargarepa i pomorandže su jedne od vodećih namirnica. Možete ih jesti sveže, praviti voćne salate ili pak smuti koji je jako zdrav. Limunada je jedna od najčešćih i najpopularnijih napitaka, koja ujedno i dobro osvežava. Pomaže da se vaše telo prilagodi toploti i ubrzava proces ozdravljenja kože. Dovoljna količina vitamina C u ishrani podmađuje kožu, čineći je lepšom, zdravijom i elastičnijom. Kao i kod krema protiv opekotina, kreme za negu i zaštitu od bora u sebi sadrže vitamin C. Redovnim korišćenjem krema, izbegavate pojavu pegica na licu, a jedna od namirnica koja u sebi sadrzi ovaj vitamin je krastavac koji prirodno pomaže u sprečavanju pegica, izbeljuje i podmađuje kožu, ali je pogodan i za predeo oko očiju.

 

photo 1617218607489 4d28d612bd07

Foto: unsplash.com 

Ovaj vitamin je pogodan i za neutralisanje slobodnih radikala koji stvaraju oksidativni stres. On odlaže vidljive znakove starenja kože. Sam kolagen, prirodna je supstanca naše kože, koja daje čvrstinu i pruža veću elastičnost, a unošenjem vitamina C se dobija pozitivan efekat. Ovaj antioksidansni sastojak možete koristiti  za svakodnevnu negu kože, bez obzira na tip vaše kože. Kada se doda u dnevnu negu kože, značajno se poboljšava nivo hidratacije kože. Simptom nedostatka vitamina C, poznat je kao skorbut. Kožne manifestacije skorbuta rezultat su smanjenja sinteze kolagena, što dovodi do poremećaja vezivnog tkiva i krhkosti krvnih sudova.

Uticaj vitamina C na kožu je višestruk, blistav ten će biti zagarantovan, a vaša koža zahvalna i nakon leta.

Izvori: www.zenskimagazin.com, www.eucerin.rs 

zdravlje,vitamic C,koža,lice,leto,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.