Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Stevija kao prirodni zaslađivač

Ines Mistakidis 23.2.2018. Komentari

Stevija se koristi kao prirodni zaslađivač, koji ne utiče na nivo šećera u krvi. Sadrži glikozide, vitamine, minerale, proteine i elektrolite, pa je odlična za prevenciju karijesa, a pogodna je i za uklanjanje kožnih tegoba, anemije i viška kilograma. 

www.tuasaude.com

Grmolika biljka stevija (lat. Stevia Rebaudiana) se već 1.500 godina koristi kao prirodni zaslađivač. Zahvaljujući svojim prirodnim sastojcima, stevija je i do 300 puta slađa od šećera. Prvobitno se koristila samo u Južnoj Americi, gde su je južnoamerički domoroci nazvali list slatkog meda i koristili su je za zaslađivanje hrane i pića. Tek u 19. veku otkrio ju je italijanski botaničar Bertoni. Sadrži osam vrsta glikozida, od kojih su najznačajniji steviozidi i rebaudiozidi, ali i neke vitamine (A, B, C), minerale (gvožđe, cink, kalcijum), elektrolite (so, kalijum), proteine i druge elemente. Glikemijski indeks ove biljke jednak je nuli, što znači da ne utiče na nivo šećera u krvi, te se smatra pogodnom za dijabetičare. Međutim, čist ekstrakt stevije ima pomalo gorak ukus i neretko se meša sa veštačkim zaslađivačima koji mogu uticati na nivo šećera u krvi. Zbog toga je neophodno pročitati sastav onoga što je predstavljeno kao stevija.

Zahvaljujući svom sastavu, ova biljka pogoduje prevenciji i ublažavanju brojnih zdravstvenih problema. Ne može biti podloga za rast i razvoj bakterija u ustima i stoga je odlična za prevenciju karijesa. Osim toga, pogodna je za one koji žele da smršaju, za osobe koje su na anti-kandida dijeti i za obolele od karcinoma. Zbog antibakterijskog i antiseptičkog dejstva, delotvorna je u suzbijanju raznih kožnih problema. Pomaže kod akni, ekcema, osipa, svraba, suve kože i ožiljaka. Odlično je sredstvo i za negu suve kose i za odstranjivanje peruti. Čaj od stevije koristi se za eliminisanje probavnih smetnji, kao i za jačanje imunog sistema, mentalnih sposobnosti i za detoksikaciju. U prodavnicama zdrave hrane može se pronaći u tečnom obliku, u obliku praha ili u vidu tabletica. U kuhinji se može upotrebiti za zaslađivanje različitih poslastica te raznih napitaka, samo treba voditi računa o količini. Jedna kašičica stevije jednako je slatka kao i jedna šoljica šećera. 

Izvori: bbcgoodfood.com, ordinacija.vecernji.hr, alternativa-za-vas.com.

stevija,zasladjivac,zdravlje,secer,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.