Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Oprezno sa suplementima

Sonja Vidojković 15.3.2018. Komentari

U želji da što brže i lakše dođu do željenog izgleda, mladi sve češće posežu za suplementacijom. Suplemementi su prirodni dodaci ishrani koje obično koriste sportisti i rekreativci. Ukoliko se pravilno uzimaju, u okviru preporučenih doza, nisu štetni za zdravlje.

www.fitnessmagazine.ir

Suplementi nisu prečica do željenog izgleda, već dodatak. Osim profesionalnih sportista i vežbača, koji ih konzumiraju zbog velikih napora, često ih koriste i osobe koje imaju manje fizičke napore. Oni pomažu da se poboljša kvalitet ishrane, povećaju snaga i mišićna masa, poboljša izdržljivost ili ubrza oporavak. U zavisnosti od ciljeva, načina ishrane i treninga, biraju se odgovarajući proteini, kreatini, amino kiseine, vitamini i minerali. Među najefikasnijima od njih je protein iz surutke (whey), jer se najbrže vari. Najčešće se koristi nakon treninga, a sportiste čini spremnijim i otpornijim. Kreatin je suplement koji povećava snagu i ubrzava oporavak posle teškog treninga. Takođe, dovodi vodu u ćelije mišića i povećava njihov obim i snagu.

Amino kiseline su sastavni deo proteina i one pomažu pri oporavku, izgradnji i razvijanju mišićnog tkiva. Korišćenje amino kiselina posle treninga pomaže da se ublaži upala mišića. Vitamini i minerali su važni za pravilno funkcionisanje organizma. Osobe koje ne unose dovoljno voća i povrća, nedostatak mogu da nadomeste suplementacijom. Uz multivitamine i minerale, za sportiste je naročito važan unos viramina B, koji je važan za metabolizam masti i proteina, kao i vitamin C, koji je važan za čišćenje organizma od slobodnih radikala. Nekontrolisano korišćenje suplemenata može štetno da deluje na organizam. Svaki višak izbacuje se putem mokraće, ali ukoliko se preteruje, višak ostaje u organizmu i može da izazove probleme digestivnog trakta, oštećenja na mozgu, kardiovaskularne probleme, kao i probleme sa jetrom, pankreasom, i bubrezima. 

Izvori: trcanje.rs, porodicnilekar.nethealthclub.rs.

suplementi,zdravlje,whey,proteini,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.