OKP — kada se navike pretvore u iscrpljujuće rituale

Tamara Radovanović 2018.
Komentari

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) je vrsta neuroze koju karakterišu opsesivne misli i kompulzivne radnje koje se obavljaju u pokušaju da se neutrališe nerealan strah ili anksioznost. Brojanje koraka pri hodu, prisilno pranje ruku i stavljanje stvari pod pravim uglom samo su neki od simptoma ovog poremećaja. 

www.yahoo.com

Mnogi ljudi imaju određene navike za koje znaju da im nisu neophodne. Međutim, kada se navike pretvore u iscrpljujuće rituale koji se izvršavaju da bi se uklonili napetost ili strepnja, tada se može govoriti o OKP-u. Njega čine dva elementa: nametljive misli, koje obuzimaju čoveka mimo njegove volje, i prisline radnje, koje on obavlja kako bi te misli potisnuo. Prvi simptomi se najčešće pojavljuju u adolescenciji i postepeno postaju sve intenzivniji. Kod nekih osoba se pak javlja iznenadni početak simptoma, što može biti povezano sa nekim stresnim događajem, trudnoćom ili gubitkom bliskog člana porodice. Uzroke nastanka stručnjaci povezuju sa genetskim, neurobiološkim i imunološkim faktorima. Javlja se i u kombinaciji sa drugim poremećajima, najčešće sa depresijom ili paranojom. Neretko se smatra da osobe koje provode dosta vremena čisteći, sređujući, proveravajući ili uređujući stvari u poseban poredak imaju ovaj poremećaj. Međutim, OKP je mnogo više od preterane urednosti.

Prva asocijacija na ovu neurozu jeste veoma često pranje ruku usled straha od zaraza. Osoba koja ima OKP takođe će se, nakon što izađe iz kuće, vratiti nekoliko puta kako bi proverila da li je, na primer, ugašena pegla. Osim toga, neprekidno će gledati u retrovizor kako bi bila sigurna da nije nekoga udarila ili pregazila. Sadržaj opsesija veoma je raznolik. One mogu biti vezane za filozofske teme, crkvene dogme, detalje i simetriju (stavljanje stvari pod pravim uglom, slaganje boja ili prevelika averzija prema određenoj boji), zabrinutost zbog bacanja nečeg naizgled vrednog, strah od gubitka kontrole, strah od smrti bliske osobe, brojanje koraka pri hodu, a često misli mogu biti okupirane i nasilnim i seksualnim sadržajima, koji izazivaju nelagodu i osećaj teskobe. Postoji i kompulzija brojanja, koja podrazumeva da morate brojati do određene cifre ili ponavljati neku reč određeni broj puta. Iako postoji svest o tome da su ovi rituali besmisleni, ne mogu se zaustaviti, jer će to dodatno povećati anksioznost

toc 696x407

Foto: www.newsweek.com

Procene stručnjaka ukazuju na to da je čak deset odsto obolelih od OKP-a pokušalo samoubistvo, koje je vodeći uzrok smrti kod ovih pacijenata. Stoga, ovaj poremećaj se nikako ne sme olako shvatiti. Veoma je važno da se već nakon prvih simptoma potraži savet psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra. Terapija obuhvata niz kognitivnih tehnika, koje podrazumevaju direktno suočavanje sa opsesijama, jer se potiskivanjem samo povećava njihov značaj. Na primer, ako neko ima opsesije o mogućoj zarazi, takva osoba se izlaže nečemu za šta ona smatra da je prljavo, kao što je kvaka, a zatim vežba da redukuje broj pranja ruku ili se potpuno uzdržava od pranja. To se obično izvodi uz pratnju bliske osobe ili terapeuta. Ponekad je neophodno uključiti i antidepresive i anksiolitike. U ranoj fazi, veliki značaj mogu imati hobiji, fizička aktivnost, podrška prijatelja i ljubav. Nažalost, kada simptomi uzmu maha, većina ovih oblasti trpi jer osoba te situacije vidi kao stresne i opasne, pa ih izbegava. Zato je veoma važno da dotle ne dođe, već da se problem prepozna na vreme te da se što pre počne sa adekvatnom terapijom. 

Izvori: zenasamja.mesavetovalistemozaik.comordinacija.vecernji.hrpsihoterapija.org.rs.

Ključne reči: zdravlje , okp , opsesivnokompulzivni poremećaj , neuroza ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.