Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Predenje — lek bez neželjenih dejstava

Tamara Radovanović 6.4.2018. Komentari

Domaća ili kućna mačka živi uz ljude već oko 3.500 godina. Vibracije koje ove životinje proizvode predenjem mogu veoma pozitivno uticati na zdravlje čoveka. Zahvaljujući mačkama mogu se izlečiti loša cirkulacija, bolovi u mišićima i zglobovima, kao i psihosomatski poremećaji. 

www.bang-isman.com

Mačke imaju odličnu sposobnost učenja i pamćenja, što koriste pre svega za informacije koje su im od velikog značaja. Tu spadaju najdraža hrana, mesta na kojem stoje posudica s vodom i mačji toalet, kao i najudobnije mesto za spavanje. One koje žive na otvorenom odlično znaju granice svoje teritorije, a prepoznaju i poznate mačke koje se pojavljuju na tom području kao i opasne pse. Osim toga, vrlo brzo otkriju kako bi trebalo da se ponašaju u prisustvu vlasnika, kako bi dobile ono što žele. Iako se od davnina smatra da se mačke, za razliku od pasa, vezuju isključivo za prostor i udobnost umesto za vlasnika, one su u stvari samo žrtve pogrešnog tumačenja njihovog ponašanja, pošto su po prirodi vrlo ponosne životinje, koje se umiljavaju onda kada osete potrebu za tim, a ne kada neko to od njih očekuje. Naprotiv, mačka će primetiti kada je njen vlasnik tužan ili bolestan i umiljavaće se oko njega, pokušavajući da mu pomogne i da ga oraspoloži. 

Predenje mačaka jedan je od retkih prirodnih lekova bez neželjenih dejstava. Vibracije koje se tom prilikom stvaraju deluju sedativno na nervni sistem ljudi i tako smanjuju stres i napetost. Takođe, predenje može u određenoj meri regulisati nivo krvnog pritiska, a frekvencija od 25 – 200 Hz koju proizvodi mačka tokom predenja odlična je za ojačavanje kostiju. Loša cirkulacija te pojava otoka, zamor mišića, povreda ligamenata, nesanica, depresija i anksioznost takođe mogu biti otklonjeni zahvaljujući ovim vibracijama. Vlasnike ovih ljubimaca ređe pogađa moždani udar nego one bez njih. Pretpostavlja se da razlog leži u smirujućem efektu predenja. Osim toga, stručnjaci su saglasni da mačke mogu izlečiti različite bolesti zavisnosti

birman

Foto: www.petbucket.com

Iako su alergije na životinje najčešći pokretači astme, istraživanja pokazuju da deca koja odrastaju uz mačke imaju manje šanse da obole od te bolesti. Ipak, kada su dlake u pitanju, neophodan je oprez. Mačja dlaka može biti alergen, a na njoj se mogu naći i jajašca pojedinih crevnih parazita ili buve. Tada može doći do određenih oboljenja kod čoveka, jer buva može biti prenosilac pantljičare. Zatim, mačka može preneti i šugu, a da sama ne pokazuje simptome bolesti. Međutim, gutanje ili udisanje dlake zdrave mačke neće imati apsolutno nikakav učinak na naše zdravlje. Mačija, kao i pseća dlaka, nisu ništa više od nežive tvorevine sastavljene od keratina. Kada je čovek proguta, ona pasivno prolazi i biva izbačena u spoljašnju sredinu, bez ikakvih posledica. Preventivnim i redovnim davanjem sredstava protiv parazita čuvaćemo i naše, i zdravlje i vitalnost  kućnog ljubimca. Takođe, redovnim četkanjem moramo skidati višak dlaka i voditi računa o higijeni. Dlaka zdrave mačke potpuno je bezopasna.

Izvori: moj.pet-centar.hrzivetizdravije.rslifepressmagazin.com.

zdravlje,mačke,predenje,lek,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.