Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zaštitite se od sunca

Katarina Živković 17.5.2018. Komentari

Bliži se dolazak leta. To podrazumeva nošenje lagane garderobe. Konstantno izlaganje suncu može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, zato treba da razmišljamo o tome kako da se zaštitimo. Evo nekoliko korisnih saveta.

Foto: www.heloicosmetics.it

Veoma je bitno da zaštitimo oči. Ljudski vid je vrlo osetljiv, a sunce može da ga ošteti. Zato je važno da, kada god se nalazimo napolju, nosimo naočare za sunce koje imaju UV zaštitu. Takođe, stručnjaci su godinama unazad saglasni da je neophodno nositi šešire, jer oni pružaju zaštitu glave, vrata i nosa. Na taj način može se sprečiti, između ostalog, pojava raka. Korišćenje krema, ulja, losiona i gelova sa zaštitnim faktorom imperativ je tokom leta. Ova sredstva zaštitiće našu kožu, a vrsta kreme određuje se na osnovu tipa kože. U zavisnosti od faktora zaštite, postoje različite vrste: nizak (6, 8, 10), srednji (15, 20, 25), visok (30, 50) i veoma visok faktor zaštite (50+). Pojava crvenila na licu može se suzbiti korišćenjem paste cinkovog oksida. Dermatolozi preporučuju i upotrebu antioksidanasa u vidu kapsula i tableta.

Za lep i prirodan ten tokom leta veoma je važna i ishrana. Nutricionisti prvenstveno preporučuju paradajz, šargarepu, mango, lubenicu, brokoli, spanać, pomorandžu, limun, kokos, jagode i maslinovo ulje. Takođe, preporučuje se unos namirnica koje sadrže vitamin E i vitamin C. Iz godine u godinu sve je veći broj ljudi koji se bore sa alergijom na sunce, a naročito su tome podložne osobe koje boluju od autoimunih bolesti, bolesti bubrega, kao i osobe koje konzumiraju antibiotike i analgetike. S obzirom na to da sunce ne može da nestane, a mi ne možemo tokom čitavog leta da budemo zatvoreni u svojim sobama, važno je da poznajemo mere prevencije. Blagi slučajevi alergije na sunce mogu se rešiti bez lečenja, dok teži slučajevi mogu zahtevati steroidne kreme ili tablete, ali i nošenje posebne zaštitne odeće.

Izvori: zadovoljna.dnevnik.hrputnoosiguranje.infowannabemagazine.com.

zdravlje,sunce,zaštita,koža,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.