Šta još niste znali o vaginalnim infekcijama?

Stanislava Simić 2013.
Komentari

Vaginalne infekcije su česta pojava kod jedne žene. Javljaju se u regiji vagine i najčešće su kombinovane sa infekcijom vulve te im je i zajednički naziv vulvovaginiti. Međutim, u vaginalne infekcije spadaju bakterijska vaginoza, vaginalna trihomonijaza, vaginalna kandidijaza.

centar-zdravlja.net

Bakterijska vaginoza je najčešći oblik vaginalnog poremećaja kod žena u reproduktivnoj dobi. Reč je o bakterijama koje se normalno nalaze u vaginalnoj flori.

To je polimikrobna, primarno anaerobna infekcija. Ona je posledica poremećenog balansa među različitim tipovima bakterija u vagini. Umesto normalne predominacije Lactobacillusa, u vagini žena sa bakterijskom vaginozom postoji prekomeran rast nekih drugih mikroorganizama koji daju karakterističan neprijatan miris vaginalnog sekreta.

Simptomi: glavni simptom je pojačan, sivo-beli, redak, vaginalni sekret sa mirisom na pokvarenu ribu, što je naročito izraženo posle seksualnog odnosa. Ipak, u oko 50% slučajeva, bakterijska vaginoza ne daje nikakve simptome.

Lečenje: Lečenje se uglavnom svodi na korišćenje vaginaleta koje ginekolog prepiše, mada se kod težih oblika koristi i oralna terapija. Neophodno je istovremeno lečenje oba partnera i najčešće se koriste vaginalete i tablete koje kao aktivnu supstancu sadrže metronidazol (kojeg ima u vaginaletama i tabletama orvažil). U težim situacijama se može uključiti klindamicin tablete. Savremeni stavovi glase da uz gorenavedenu terapiju, ili nakon nje, treba dati i tzv. vaginalne probiotike, bilo u vidu vaginalete ili tablete.

Vaginalna trihomonijaza spada u seksualno prenosive bolesti. Izazivač je trichomonas vaginalisanaerobna protozoa. Jedan je od najčešćih seksualno prenosivih mikroorganizama.

Simptomi: Osećaj svraba i pečenja u predelu vulve, kao i obilan, neprijatan sekret žuto-zelene boje, purulentan i često penast, izrazito neprijatnog mirisa.

Lečenje: Neophodno je istovremeno lečenje oba partnera, terapija je identična kao kod bakterijske vaginoze, s tim što je oralna upotreba metronidazola ili klindamicina obavezna. Upotreba vaginalnih probiotika se podrazumeva.

Vaginalna kandijaza: U većini slučajeva (preko 90%) uzročnik ove infekcije je Candida albicans. Reč je o uslovno patogenim gljivicama koje se mogu izolovati kod 25−40% asimptomatskih žena, a čije naglo umnožavanje izaziva zapaljensku reakciju. Porast gljivica može biti posledica slabljenja imunološke otpornosti ili poremećaja u bakterijskoj vaginalnoj flori. Rizični faktori za pojavu vaginalne kandidijaze su: trudnoća, antibiotici širokog spektra, dijabetes, HIV.

Simptomi: Izražen osećaj svraba i pečenja u predelu vulve i vagine, seret je suv, grudvast, beo, adherentan i bez mirisa.

Lečenje: Uglavnom se sprovodi lokalnom vaginalnom terapijom sa različitim aktivnim supstancama (mikonazol, klotrinazol, butrikonazol, nistatin). U težim slučajevima i onda kada se sumnja na sistemsku kandidijazu (usta, creva...) mogu se davati preparati i oralno. Muškog partnera treba lečiti samo u slučajevima simptomatskog balanitisa.

Pored gorenavedenih infekcija vagine mogu se naći situacije kada se u vagini mogu izolovati, specijalnim mikrobiološkim ispitivanjima, i drugačije vrste uzročnika infekcije. Svi ti uzročnici mogu se podeliiti u dve grupe:uzročnike koji pripadaju bakterijama (staphylococcus, streptococcus,E.Coli...) i uzročnike koji su virusnog porekla (genitalni herpes, humani papiloma virus-genitalne bradavice). Specifični uzročnici bakterijskog porekla se nakon mikrobiološke potvrde leče oralnom upotrebom antibiotika po antibiogramu. Genitalni herpes se leči lokalnom upotrebom antivirotika, dok se genitalne bradavice uklanjaju destrukcijom (laser, radio talasi, tečni azot).

IZVOR: „Ginekologija" Spasoje Petković, Elit Medica 2004. Str. 298−92.

Ključne reči: vaginalne infekcije , infekcije intimnog područja , infekcije kod žena ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.