HIV – značaj prevencije i anonimnog testiranja

Tamara Radovanović 2017.
Komentari

HIV je skraćenica za virus humane imunodeficijencije Human Immunodeficiency Virus koji je uzročnik HIV infekcije, odnosno side ili AIDS-a. Svako ko smatra da se rizično ponašao trebalo bi da se testira i na taj način će zaštititi i sebe i druge.

www.apa.org

Osim intravenoznog konzumiranja narkotika, vidovi rizičnog ponašanja su i seksualni odnos bez zaštite i nehigijenski rad sa pirsinzima i tetovažama. Pljuvačka, suze i znoj nisu kontaminirani i tako se ne prenosi HIV, to je zabluda. Zabluda je, takođe, da se s inficiranom osobom ne smeju deliti peškiri i kancelarijski pribor, kao i to da se sida može dobiti preko vode u bazenu ili preko ujeda insekata. Postoji i transmisija s majke na dete, gde rana dijagnoza ima poseban značaj jer se na taj način dete može zaštititi, tako što ga zaražena majka neće dojiti. Osim toga, ako se HIV na vreme otkrije, pacijent može živeti još 30-40 godina, dok je ranije, kada DPST nije postojao, dijagnostikovanje HIV-a bilo smrtna presuda. Takođe, blagovremena dijagnoza i terapija sprečiće da HIV pređe u AIDS, koji je znatno opasniji po obolelog. 

Kada se pojedinac odluči za analizu, on najpre popunjava upitnik iz Centra za prevenciju polno prenosivih bolesti pri Odseku za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje u Nišu. Zatim, dobija svoj broj za evidenciju i odlazi u Centar za mikrobiologiju, gde mu laboratorijski tehničar uzima vensku krv. Rezultate podiže u Centru za prevenciju. Ukoliko je rezultat ELISA testa pozitivan, postupak se ponavlja. Ako je i tada rezultat pozitivan, klijentu se to saopštava. Kod nas na Institutu postoji Savetovalište koje čine tri nivoa – savetovanje pre testiranja, testiranje i savetovanje posle testiranja. Pravo na Savetovalište imaju i osobe koje nisu pozitivne na HIV ukoliko praktikuju rizično ponašanje, pa tako postoje Programi smanjenja štete, gde se korisnici narkotika ne odvikavaju od droge, već im se obezbeđuju sterilni špricevi i igle.

Prvi slučaj osobe inficirane HIV-om u Srbiji pojavio se 1984. godine, a od 2004. godine postoji DPST - Dobrovoljno i preventivno savetovanje i testiranje. Svakog 1. decembra obeležava se Svetski dan borbe protiv side. Međutim, aktivnosti kreću već 1. novembra, a u tom poslednjem kvartalu godine raste interesovanje za testiranje. Osim toga, Institut za javno zdravlje sarađuje sa mnogim nevladinim organizacijama poput JAZAS-a, a angažovani su i studenti Medicinskog fakulteta u Nišu. Prednosti anonimnog testiranja su to što nije potrebna nikakva dokumentacija niti zakazivanje, mogu se testirati i oni koji nisu državljani Republike Srbije, besplatno je i ne moraju se dati nikakvi lični podaci.

Izvori: batut.org.rs, izjz-nis.org.rs, jazas.net.

Ključne reči: hiv , zdravlje , polno prenosiva bolest ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.