Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Lubenica − niskokalorična i zdrava letnja poslastica

Tamara Radovanović 29.6.2018. Komentari

Zbog prijatnog i osvežavajućeg ukusa lubenica je omiljena poslastica mnogih ljudi tokom letnjih dana. Veoma je niskokalorična, a bogata je hranljivim materijama i ima brojne blagodeti za zdravlje.   

Foto: www.louloubelleskincare.co.uk

Lubenica sadrži preko 93 odsto vode. Voda iz lubenice nema uobičajene hemijske sastojke koje ima voda iz vodovoda, pa se ovo voće smatra najboljim izvorom tečnosti za organizam. Lubenica je bogata i beta-karotenom, a ima i vrlo malo belančevina. Pojačava libido, reguliše krvni pritisak i smanjuje apetit, a odlična je i u prevenciji upalnih stanja. Od minerala najviše ima kalijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, cinka, gvožđa i bakra. Sadrži dosta vitamina A, koji je veoma važan za vid, kosti, reprodukciju, imuni sistem i deobu ćelija. U lubenici se nalaze i aminokiseline, arginin i citrulin. One su potrebne za održavanje zdravlja arterija i celokupnog kardiovaskularnog sistema, a takođe poboljšavaju cirkulaciju

Redovnim konzumiranjem ovog voća postiže se detoksikacija organizma − bubrezi se čiste od višegodišnjih naslaga ili peska, čime se poboljšava njihova funkcija. Čišćenje lubenicom omogućava i oslobađanje od viška soli iz različitih delova organizma. Takođe, doprinosi pročišćavanju creva, normalizaciji mikroflore i uspostavljanju pH ravnoteže krvi. Stručnjaci su saglasni sa tim da lubenica ima antikancerogeno dejstvo, koje duguje likopenu. Osim toga, likopen štiti ćelije kože od oštećenja od sunca. Preporučuje se i pravljenje prirodnih maski za lice sa lubenicom. Važno je napomenuti da koštice ove voćke nisu štetne. Naprotiv, one su veoma bogate hranljivim materijama i od njih se može praviti čaj koji stimuliše rad bubrega. Tokom odabira lubenice treba tražiti onu koja je simetričnog oblika i koja nema tamne mrlje. Ukoliko je kora blago žute boje, to znači da je sveže ubrana i još zdravija. 

Izvori:  lifepressmagazin.comstetoskop.infoalternativa-za-vas.com.

zdravlje,lubenica,poslastica,kalorije,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.