Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Šta je to svesna ishrana?

Ines Mistakidis 7.7.2018. Komentari

Svesna ishrana je termin koji sve češće upotrebljavaju ljudi koji se bave sportom, jogom i zdravim načinima života, kao i vegani i vegetarijanci. Ovaj način ishrane podrazumeva, između ostalog, osluškivanje osećaja gladi i sitosti.

Foto: www.hungryforever.com

Hraniti se svesno jeste praksa kojom se poboljšava razumevanje o tome šta, kako, zašto i koliko bi se trebalo jesti. Ovaj način ishrane podrazumeva da smo apsolutno prisutni dok jedemo i da uključimo sva čula kako bismo cenili hranu koju imamo ispred sebe. To ne ograničava namirnice koje su dozvoljene, što je osnovna razlika u odnosu na pojedine dijete. Međutim, svesna ishrana u praksi uglavnom podrazumeva forsiranje konzumiranja povrća, voća, zdravih ulja i ribe. Sam koncept vuče korene iz budističkih učenja, gde mnogi učitelji hranom ohrabruju svoje učenike da meditiraju. Jedna uobičajena vežba je da se učeniku daju tri zrna grožđa, a on treba da provede 10 ili 20 minuta tako što će ih samo posmatrati i tek nakon datog vremena pojesti.

Posle brojnih istraživanja, utvrđeno je da je među najčešćim uzrocima prekomerne težine poremećaj  opsesivnog  prejedanja, odnosno konzumiranje velikih količina hrane uprkos tome što nema istinskog osećaja gladi. Zato je važno razlikovati glad od, na primer, dosade, a svesna ishrana tome u velikoj meri doprinosi. Osim samog ukusa, u toku obroka je potrebno primetiti izgled, miris i teksturu hrane, kao i način na koji naš mozak i naše telo reaguju na nju. Princip svesne ishrane jeste da možemo bezbrižno jesti i hamburger, ali ukoliko osluškujemo reakcije našeg organizma mogli bismo zaključiti da će nam od tog hamburgera mnogo više goditi neka vrsta salate.

Izvori: nytimes.comjandoline.org, lexiconoffood.com.

zdravlje,svesna ishrana,Glad,Sitost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.