Pobedite anemiju na prirodan način

Sonja Stefanović 2018.
Komentari

Anemija se definiše kao stanje organizma ispraćeno manjkom eritrocita i hemoglobina u krvi. Simptomi mogu biti veoma neprijatni, a lečenje dugotrajno. Međutim, postoje prirodni lekovi koji mogu pomoći u borbi protiv ovog stanja i to bez neželjenih posledica po organizam.

Foto: www.optimaltkosthold.no

Simptomi su, gotovo bez izuzetaka, malaksalost, grčevi u mišićima, ubrzan rad srca, glavobolja, vrtoglavica, gubitak apetita, mučnina, gubitak telesne težine, poremećaji menstrualnog ciklusa, bledilo ili žutilo kože i sluznica i brzo umaranje. Anemija je usko povezana s nedostatkom gvožđa. To se može dogoditi ako se ne jede raznovrsna hrana ili ako se izbegava hrana životinjskog porekla. Neophodne su namirnice koje sadrže gvožđe, vitamin B12, folnu kiselinu i druge hranljive sastojke kako bi se proizvodile referentne količine hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Iako lekari preporučuju različita farmaceutska sredstva za lečenje anemije, postoje i odlični prirodni načini za njeno otklanjanje. 

Cvekla je izuzetno korisna za one koji imaju probleme sa krvnom slikom. Osim gvožđa, ona sadrži kalcijum, kalijum, vitamine i vlakna. Preporučuju se dve čaše soka od cvekle dnevno. Takođe, banana stimuliše proizvodnju hemoglobina i mnogih enzima koji ulaze u sastav eritrocita, a sadrži veoma važan magnezijum. Borovnica obiluje vitaminom C, a on je značajan za dobru apsorpciju gvožđa. Nekoliko bobica pred svaki obrok učiniće rezultate vidljivim za samo nekoliko nedelja. Spanać je, osim gvožđem, bogat folnom kiselinom i vitaminom B12. Sveži sok od spanaća valja pomešati sa dve kašičice meda i piti to jednom dnevno. Čaj od koprive je takođe odličan prirodni lek protiv anemije, a pije se dva puta dnevno, sa 200 mililitara ključale vode.

Izvori: healthline.comvkool.comprirodnolecenje.com.

Ključne reči: zdravlje , anemija , gvožđe , hemoglobin , krvna slika ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.